Jag sitter i köket framför ugnen med fri sikt över de vackra bröd som utvecklas där inne. Jag må vara tokig men kärlek gör självklart maten och allt jag bakar godare! Omtanke och lite gull ger oss mycket tillbaka. Inte tror jag att min surdeg eller vildjäst levt ett så strålande liv om jag inte brytt mig om dem! men men, mer om bröden imorgon!

Det fanns en tid då jag trodde att jag inte tyckte om Tahini (Sesampasta). Det fanns dagar då jag trodde att all Tahini smakade likadant. De dagarna är förbi.. Nu vet jag inte bara att det finns oändliga mängder olika sorter, alla varierar de i smak, färg och konsistens. Först introducerades jag till Kung Markattas guld, i en rosenträdgård i Ystad med min kära kusin. Sedan, ett par veckor därefter avnjöts Monkis tahini vid vänerns strand med Käraste Anna(A), Klas och Swamiji. Vilken lunch det var! Love love love!
Härom veckan fick jag för mig att det var dags att tillverka en Elenoretahini. Jag cyklade bort till Konsum och köpte ekologiska oskalade sesamfrön. Väl hemma rostades de mycket varsamt och mixades.
- Valfri mängd sesamfrön (rostade eller orostade). Själv hade jag 50/50
- Kallpressad olivolja
- Himalaya salt
Att ingredienserna är väldigt få och arbetsinsatsen mycket liten är inte fel, speciellt inte med tanke på att resultatet blir fantastiskt och näringsinnehållet högt!
Sesamfrön är rika på mineraler (livsnödvändiga/essentiella och måste tillföras via kosten), E-vitamin, fleromättat fett och protein. De finns både med och utan skal men skalet innehåller så mycket nyttigheter att jag förvånas över de skalades existens. Med skalet på får du både en större andel järn och kalcium. Vilken kalciumvärde sen, betydligt högre än komjölk!
På tallriken ovan som blev lunch samma dag som tahinin tillverkades ligger:
- En strimlad Morot (med hjälp av potatisskalare)
- ElenoreTahini
- Dinkelbulgur
- Massor med Timjan
Bred sesamröran över bröd, dippa grönsaker i den, rör ner en klick i pasta eller ungsrostade grönsaker. Use your imagination, inga gränser!
*Tips: Blötlägg sesamfrön i vatten över natten, mixa på morgonen med en gnutta Agavenectar/Manukahonung/banan eller dyl och krydda med lite kardemumma. Lyx till frukosten, smootien eller annat gott!
Värme och nybakat<3
E
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar