fredag 27 november 2009

Om Levain och att ta tillvara..(E)

Veckans bröd, ett underbart levainbröd som i slutskedet blev ett resultat av vad som fanns i kylskåpet.


Om Sveriges befolkning skulle och minska sitt hushållsavfall med sammanlagt 5% så hade utsläppet av växthusgaser reducerats med 300.000 ton/år. Förstår ni hur mycket skillnad vi kan göra genom en så enkel sak som att faktiskt ta vara på det vi har hemma. Att verkligen använda det vi handlar och bruka vår fantasi för att skapa nya rätter av "gamla" råvaror. 

Tre dagar tog det att få Levaindegen färdig. På den tredje dagen satte jag hela degen med alla ingredienser, lät den jäsa i ca 6h och skjutsade därefter in de tjusiga bröden i ugnen. 
  • 500g Levain (startad på vildjäst av fikon)
  • 600g Dinkelmjöl (fullkorn)
  • 200g Dinkelgröt (från frukosten, fylld av äpple, pumpakärnor, sesam osv osv..)
  • 400g Puré på kålrot, morrot och goa kryddor
  • 1tsk Honung
  • 12 st Blötlagda fikon (använda till att starta vildjästen)
  • 1 tsk Himalayasalt
Jag körde mjölet och levaindegen tillsammans med en del av purén i hushållsmaskinen ca 4min. Sedan tillsatte jag resten av ingredienserna förutom fikonen och saltet. Fick en känsla av att jag behövde vatten så jag hällde i ca 1dl vatten och efter en stund även saltet. Detta snurrade i 6 min, då hade degen bundit sig fint och de delade fikonen åkte med ett par varv. Jag satte bunken att jäsa på badrumsgolvet (lagom temp). Kom ihåg att ge den några uppmuntrande och kärleksfulla ord! <3 

Under dagen var jag härligt nog hemma och gick och tittade till degen med ett par timmars mellanrum, den får en himla massa uppmärksamhet och glädje från mig!
efter tre timmars jäsning skiftade jag från bunken till två jäskorgar för att ge extra stöd. Jag var inte riktigt säker på hur stark vildjästen var. Det är ett lotteri, men det är alltid lika spännande!

Well, Resultatet blev underbart. Verkligen. En skiva nybakat med Ghee gav en fantastiskt mustig smak (purén), lite tuggmotstånd då & då från nötterna i gröten och fikonbitarna som överraskade med sin sötma i vissa hörnor. Kärlek på hög nivå OCH massor av nyttigheter! Dessutom..inga sopor så långt ögat kan nå!

Njut av fredagen och den stundande helgen! Tänd ljus och känn dem sprida sig runt, omkring och överallt. Själv njuter jag av härlig jazz och smaken av dadlar + god grönmögelost. Snart är det december!

Glimmering light
E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...