Vi får vackra gåvor av Universum och Jorden. Ta emot, Tacka och Ge åter tillbaka!
Granatäpplet. Inte kan man annat än att bli förälskad i denna fruktens fantastiskt vackra uppbyggnad och smak. Inte är den ett vanligt inslag i fruktskålen, dags att ändra på det! Njut av de små kärnorna och få massor av positiva effekter på samma gång!
Det är förutom C-vitamin och Kalium, polyfeloner som ger granatäpplet dess fantastiskt skyddande och närande egenskaper. Polyfenoler är en grupp fytokemikalier* och när de samverkar med övriga näringsämnen i frukten ger det oss människor ett otroligt skydd mot fria radikaler!
- Positiv inverkan på vårt kärlsystem eftersom det sänker högt blodtryck och sänker de skadliga blodfetterna. En studier har visat att människor som drack ren granatäpplejuice (utan socker!) under ett år sänkte sitt blodtryck med 20%.
- Sänker kolesterolvärdet, perfekt för alla de med olika typer av diabetes.
- Minskar åderförkalkning
- Granatäpplets förmåga att verka antiinflammatoriskt eftersom det skyddar oss mot fria radikaler gör också att det tycks kunna motverka olika typer av cancer (bröst & prostata)
- Studier visa att olja från granatäpplekärnor är en effektiv substans mot hudcancer. Underbart skydd för huden, vilket det Järnabaserade företaget Weleda tagit fasta på
Tänk på att precis som alla andra superfrukter är Granatäpplet självklart bäst utan alla onödiga tillsatser man kan hitta som socker, druvjuice o.s.v..
Vill du använda den i matlagning är den perfekt. höjer både smak och är vacker att beskåda!
Gör en god sallad med:
- Bladspenat/Ruccola/dyl
- Kamutvete/bulgur/Quinoa/Amaranth/Dinkel
- Apelsinbitar
- Gurkstavar
- Morotssticks
- Improvisera
- Krydda med Kardemumma
- Över med Granatäpplekärnor
Själv nöjer jag mig med att njuta av det röda guldet i den egna yoghurten eller precis som de är! Perfekt en grå och regnig måndag som denna när man behöver lite extra för att se solen bakom molnen!
*Fytokemikalier är växternas färgpigment. Fungerar som antioxidander för oss och skyddar därmed mot de fria radikaler som bildas i vår kropp varje dag. Ju mer skal i förhållande till fruktkött och ju starkare färg desto mer fytokemikalier
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar