Saturday.. Idag hedrar vi Saturnus och bär därmed gärna något svart, har jag lärt mig av Anna. Jag kör dock på murriga och mysiga skogsfärger, värmer mig med en soppa och fortsätter på jazzspåret från gårdagen.
En stor kopp Rooibos och äkta pepparkakor avnjuts på Helsa på Kafé i Ystad. En av de bästa ställen att vara på, i en lugn och mysig gammal korsvirkesgård där det finns massor av gott! Allt är Eko:) Dessutom är det himla kul när det plötsligt dyker upp en gammal Westlifelåt. Nostalgi alá 90-tal! Ikväll är det inspirationskväll med Vegobruden här!
Soppan bär höst&vintersmaker av
- Ingefära
- Koriander
- Bovetegroddar
- Kålrot
- Morot
- Äpple
- Tamari
- Ängssyra
När Morot och kålrotsbitarna kokats lagom mjuka rördes skivor av äpple ner tillsammans med bovetegroddar, riven färsk ingefära och torkad koriander. Detta mixade jag sedan ihop med stavmixern ett par varv.
En bit av levainbrödet fick getost och alfalfagroddar på sig men den orkade jag tyvärr inte äta.. Soppan blev så mäktig! Och visst blir man mer mätt av varm o gó mat!
Visst, ängssyran kanske inte är så vintrig, men det står sig fortfarande sedan i somras. Ett äkta delikatessogräs som höjde smakerna!
Groddar.. Vilket guld det är! Tänk att detta lilla skott som vi kan äta, bär all kraft och all näring till en hel planta. Talk about superfood! När fröet gror blir dessutom alla dessa ämnen mer tillgängliga för kroppen. Fytokemikalierna kryllar i groddar, plus alla viktiga vitaminer och mineraler som finns här. Vad man inte kan tro är att dessa skott innehåller 15-30% protein, beroende på vilket frö/böna/lins du väljer att grodda.
Så sluta att köpa de trista plastinpackade groddarna på Konsum, grodda hemma istället! Det är så kul att experimentera med olika frön som skiljer mycket i smak! Börja med något lättgroddat frö som t.ex Alfalfa eller Quinoa.
- Skölj noga
- Lägg fröna i glasburk (lock på) med vatten över natten, tänk på att groddarna tar mycket plats då de växer mer och mer så var inte för ivrig med mängden av frön.
- Häll bort vattnet på morgonen och skölj noga ett par gånger
- Upprepa denna procedur att skölja groddarna ca 2ggr/dag
- Efter 3-7 dagar har du färdiga groddar beroende på vilket frö du valde.
- Njut, knapra och känn vilket antioxitantskydd du får.
Lev, lär och andas..
E
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar