söndag 8 november 2009

Palak paneer (indisk gryta med spenat och färskost)(a)

Här kommer en av mina Absoluta favoriträtter. Jag lärde mig laga den för många år sedan av en kär broder från Kashmir i Indien, Jony. Tyvärr har jag inte så bra minne, då lagade jag med alla indiska finesser. Nu blir det förenklat, så matlagningen går betydligt snabbare, men tappar förstås en del av magin på vägen. Det är inte lätt för mig att skriva ner recept, särskilt inte kryddningen. Uppmuntrar er att använda proportionerna som en riktlinje och hålla i kryddburkarna med känsla.

Veganvarianten är med vegetabilisk grädde och tofu (gärna friterad i tärningar så den får en knaprig yta) istället för ost.

Paneer är en vit ost tillverkad av enbart mjölk. Det är lätt att göra, men blir också gott med vanlig fetaost! Du kan tillverka den dagen innan också.

Paneer!

Ingredienser:
Gammaldags ekologisk mjölk (eller ”järnamjölk” eller dylikt)
Något surt: citron, vinäger eller ättika
En sil och saftduk/kökshandduk
Koka upp 1 – 2 liter mjölk Så fort det kokar, och se till att det inte bränns vid, var redo med citronen (el dyl.). På en gång ska nu vattnet och ostmassan skiljas från varandra. Lägg duken i en stor sil och häll genom. Pressa ut allt vatten ur duken, du vill ha en fast vit massa. Ställ sedan något tungt på den och gärna utomhus. På en halvtimma har du din ost!

Det är förresten på snarlikt sätt man gör tofu utav sojamjölk.

Palak Paneer (ca 5 portioner)
(indisk gryta med spenat och färskost)

Ingredienser:
Bladspenat (vintervarianten fryst eller stor påse babyleaf) 250 g
Grädde 2 dl
En burk krossade tomater (på sommaren färska!)
En röd lök
Ghee (smör el olja)
Paneer (färskost) eller fetaost eller halloumiost eller tofu.
1/5 av ett rödkålshuvud (detta kom i av bara farten idag, eftersom vi inte hade så mycket spenat hemma och det låg ett nyskördat i kylen. Har aldrig haft förut men funkade väldigt bra, tog väldigt liten plats i maten smakmässigt.)
En ganska liten bit ingefära.
En halv tsk hela spiskumminfrön
En halv tsk korianderfrön
En halv tsk gurkmeja
Några curryblad
1 krm svarta senapsfrön
garam masala
himalayasalt
svartpeppar

Ibland har jag haft i svarta bönor också, för att öka andelen protein i maten. Vad som också kan vara gott är att byta ut grädden mot keso.

Hacka löken och ingefäran. Jag har mindre ingefära i en palak paneer än till exempel i en dhaal (indisk linsgryta). Sätt på plattan, lägg en härlig klick ghee i pannan (gärna gjutjärn). När det är nog varmt fräs lök och ingefära tillsammans med spiskummin, koriander, curryblad, senapsfrön och gurkmeja. Jag gillar att ha gurkmeja i det mesta, både för att det ger en fin färgklick och för att det har så många fina egenskaper på hälsan, även om det håller en låg profil smakmässigt. Hacka rödkålen fint och fräs med det andra efter 10 minuter. Fräs i tio minuter till så att kålen blir mjuk. Nu kan du ha i grädde, tomater och spenat. Koka upp tillsammans. Peppra, salta och häll i garam masala. En gryta står gärna en lång stund och gottar till sig men den kan vara klar på 10 minuter till också. Jag älskar mixad mat i alla dess former så mixar även spenatsåsen till en mjuk slät sås. Sist i med osten i tärningar.

Servera med ris (chutney, papadum, pickles, curd…). Yam!

Ris ja… Köp bra ris snälla. Det är stor skillnad på ris och ris smakmässigt. Jag älskar basmati! Råbasmatiris har varit favoriten länge. Nu finns ju så många roliga ris, i olika färger och smaker. Och jag har sett hur mycket gift de fullkomligt häller i oekologiska risodlingar på Bali och i Indien, och det vill jag inte att varken jorden eller min kropp ska behöva ta in. Och riset blir riktigt gott med en klick ghee och en skvätt tamari...

Önskar er en alldeles underbar vecka!
Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...