lördag 7 november 2009

golden ghee (a)

Nu skriver jag igen (anna) (ett a i rubriken är jag, e är elenore) Senaste månaden har jag haft dålig aptit. Tror egentligen att min kropp skulle vilja gå i ide, ta det riktigt lugnt och äta minimalt. Men livet omkring fortsätter och har inte möjlighet att göra det. Inte i år, kanske en annan gång.

Så jag har fyllt kylen med allt det godaste jag kan tänka mig för att bli inspirerad. Igår kväll lagade jag en indisk "palak paneer" (spenat, grädde, färsk ost...). Ett par vänner kom på middag i stugan och den smakade ju riktigt gott. Recept kommer!

Drygar ut med en och annan broccoli nuförtiden men fortfarande finns mycket hemmaodlat. I jordkällaren hämtade jag tidigare idag rotfrukter, pumpor och äpplen. I landet finns stjälkselleri, persilja, grön-, röd-, svart- och vitkål. Jag tänker soppa... till exempel stjälkselleri, palsternacka, rotselleri, grönkål, persilja och äpple - slät soppa. Det vattnas i munnen. Undrar om inte aptiten är tillbaka?

Hur idén med den här bloggen kom är ju att Elenore och jag med jämna mellanrum lagar mat på yogakurser och dylikt och får frågor om recepten. Och istället för att gång på gång skriva ner dem kunna hänvisa hit. Så vi fyller den här sidan med vad vi äter allteftersom.

Och en sån fråga som ofta kommer är hur man gör ghee. Detta guld som kan förgylla den mesta maten. Klarifierat smör, med en viktig position i ayurveda, hinduistiska ceremonier och indisk matlagning. Särskilt nu på vintern behöver vi ghee för att hålla oss varma. Lite ghee på riset eller quinoan gör det så otroligt gott. Jag vet flera som har det på gröten...

Ät det med måtta förstås, för mycket kolesterol är inte bra för någon men tillsammans med en övrigt balanserad kost är det absolut ingen fara. Det har gjorts tester (på stackars råttor) där ghee visat sig minska andelen plasma LDL kolesterol. Och hjärtsjukdomar ökar snabbt i Indien samtidigt som ghee byts ut mot billiga vegetabiliska oljor. Ghee lär smörja såväl tarmsystemet som lederna inifrån. Har du en klassisk "vata-konstitution"; tunn kropp, svårt att gå upp i vikt, så är ghee en ren välsignelse. Min kära yogalärare Sky talar sig varm om lubrication smörjning och syftar på vikten av att smörja kroppen varm och mjuk inifrån.

Ghee är smör utan mjölkprotein så de flesta mjölkallergiker kan äta ghee. Klassiskt görs ghee på osaltat smör men jag väljer det ekologiska med salt. Både för kossornas och min egen skull, gifter lagras ju i fett. I väldigt välsorterade hälsokostaffärer kan man hitta ekologiskt osaltat smör.

Så, Ghee!

Lägg 500 g eller den mängd du önskar i en rostfri gryta (absolut inte aluminium eller teflon när det gäller ghee). Ha det ganska varmt tills smöret smält, och sänk snabbt till ettan. Nu ska det stå och sjuda, INTE koka, tills det är alldeles klart. Det brukar ta runt en timma. Du kan inte lämna gheet utan håll dig i köket. Det kan handla om sekunder så är gheet bränt och lite väl gyllene i färgen.

Traditionellt chantas Mahamrityunjaya mantrat (Aum Tryambakan Jadja ma he...) över gheegrytan för att fullkomliga det hela. Välsignar även dig!

Så, gheet är färdigt när det är helt klart och gyllene. Nu ligger det vita klibbiga mjölkproteinet på botten och en helt oljelik klar flytande massa över. Det kan läggas bubblor på ytan som du kan ta bort med en ren sked. Häll det klara genom en sil ner i en glasburk. Ghee förvaras i en tät försluten burk i rumstemperatur och håller sig fräscht flera månader utan kyl.

Nu ska jag börja byta om för att gå på maskerad med tant- och gubb-tema. Inte världens roligaste maskeradtema kanske, men jag väljer gubbe. Önskar att jag var lika flink som Elenore att ta och lägga ut bilder men ni får njuta av hennes tillsvidare.

Värme,
Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...