torsdag 19 november 2009

Kultur (E)

Ett stycke levande bakteriekultur.. Just nu finns det en helt del olika sådana här hemma. 
  • Vildjäst
  • Surdeg
  • Yoghurt
Det som fattas är surkålen, men det får bli nästa spännande projekt.

Så vad är nu det här med levande bakteriekultur? Varför tjatas det så mycket om det och är det verkligen så bra som det låter?
Jo, allt positivt du hört är förmodligen helt riktigt. Det finns inte mycket som slår ett dagligt intag av dessa fantastiska bacilluskerna.

Magen, kära magen. Vem står sig med humöret i topp, kropp och själ i balans om inte magen är det? Ingen, vill jag påstå. 
I vilket fall som helst, just idag fokuserar jag på Yoghurten. I hela mitt liv har yoghurten varit ett fast inslag. Frukost, mellanmål, dessert, middag.. det finns ingen hejd på alla de olika vis jag ätit och tillagat den. Nu har jag dock börjat göra min egen. För er som provat vet ni att den är precis lika känslig (om inte mer) som surdeg. Är man sjuk eller inte ett dugg strålande får du förmodligen ingen bra yoghurt. Det är helt sant! Inte har jag någon vetenskaplig undersökning på exakt vad det är som sker men självklart påverkar våra energier allt vi gör, rör och tar hand om.

I de t.ex. syrade mjölkprodukter finns mjölksyre och bifidusbakterier som bidrar till en hälsosam tarmflora och gör att hela människokroppen fungerar bättre. Yoghurt och mjölkprodukter är en bra källa till kalcium (bra för skelettet och finns även massor i oskalat sesamfrö) men här finns även fosfor, selen, kalium samt A-och en del B-vitaminer.

Här är ett exempel på hur det kan se ut..Monsterexempel rättare sagt:

En person som har en hög konsumtion av bröd, socker, potatis och allmänt "icke bra" kolhydrater, lever inte bara på en helt fel kost utan jäser också ohälsosamma bakterier i tarmen. Detta leder till att viktiga enzymer som vi behöver för att bryta ner t.ex. stärkelse dör. Jäsningen av de ohälsosamma bakterierna beror på just detta. Att kroppen inte kan bryta ner de ämnen som vi egentligen ska omvandla till t.ex fruktos och glukos. Kortfattat:

Enzymerna saknas -för att- tarmslemhinnan är skadad -för att- ohälsosamma bakterier jäser-för att- socker och stärkelse inte kan brytas ner

There you go, Ta hand om magen och starta en härlig Yoghurtkultur!
  • Koka upp 2 dl av den bästa mjölk du kan få tag i. Alltså icke homogeniserad, så lite pastöriserad som möjligt, ekologisk och väldigt gärna närproducerad.
  • När mjölken svalnat till 40 grader tillsätter du ca 2 tsk Yoghurtkultur. Kan du inte få tag på någon som tillverkar egen kör du samma kvalitetsprincip som med mjölken. 
  • Låt stå tills nästa dag utan att röra och greja i den.
  • En halv deciliter räcker sedan för att du ska få en rejäl boost
LoveLightLife
E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...