måndag 16 november 2009

Kaneltribute(E)

Hemma har vi en kanelburk..

Den är en av de absolut viktigaste sakerna saker jag gärna ärver/lånar/adopterar. På den lilla burken står det "Cinnamon" och är nog ett av de första engelska ord den lilla Elenore lärde sig. Lika mycket Kaneljunkie som Foodoholic..

Men inte gör det någonting! Att jag toppar och kryddar med kanel på/i allt är minsann alldeles välgörande. Enligt mig finns det få kryddor som förhöjer lika mycket som kanel. Detta är givetvis en smaksak och alla har vi våra olika favoriter och perioder vad det gäller de fina smakerna.

Kanel har massor med fantastiska egenskaper.
  • Framförallt innehåller Kanel tre välgörande oljor som visat sig ha effekt mot allt från inflammationer och infektioner
  • Kanel, kardemumma, ingefära, muskotnöt, kryddnejlika och koriander har allihopa värmande, torkande och utvidgande egenskaper. Tillsammans med någon av dessa kryddor blir dessutom följande mat mer lättsmält: potatis, frukt och mjölkprodukter. Toppen för yoghurt och fruktsallad!
  • Kanel innehåller flyktiga oljor som förbättrar vår förmåga att tillgodose och stabilisera blodsockret. *Enligt en svensk studie bidrar kanel till att matinnehållet töms långsammare efter en måltid (därmed stiger blodsockret långsammare och håller sig på en stabil nivå) No more blodsockerdippar!
  • Forskning visar att en halv tesked Kanel om dagen sänker blodsockret hos personer med åldersdiabetes. Dessutom påverkades även kolosterolvärdena positivt!
Precis som med allt annat kan en överdriven konsumtion ha motsatt effekt. Detta kan ske om du t.e.x både äter mycket kanel (flera tsk) och tar det som tillskottskapslar. Enligt livsmedelsverket kan detta skada levern eftersom Kanel innehåller ämnet Kumain.

Slava aldrig under förbud, dieter eller måsten men tänk på det bör finnas en naturlig balans och variation i vår kost. Se detta som en självklarhet och använd olika, nya och härliga kryddor och ingredienser varje dag! 


Underbar frukost med diverse frukter, russin och dinkelflingor som jag värmde upp i ghee. Toppade idag med rostad kokos, mixade jordgubbar, Rosmarin och...Kanel!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...