ÄrtHoummus..eller?
För ett par dagar sedan groddade jag gula ärtor. Planen var att tillverka en klassisk Hoummus med närproducerade råvaror i stället för den mer långväga annars huvudsakliga ingrediensen Kikärtor.
Dessutom utan att hetta upp ärtorna så att det blev en Raw röra
Det var en himla trevlig process (fast det tycker jag alltid med groddning) man blir så otroligt stolt och mammig över de små fröna/ärtorna/bönorna som sprakar av livskraft och skjuter ut sina svansar.
Jag blötlade ärtorna i ett dygn, sköljde dem grundligt och höll dem sedan fuktiga genom att skölja dem då och då i kallt vatten. Efter 3-4 dagar såg de ut som på bilden här nedan och jag bestämde mig för att det var dags att mixa!

Eftersom jag i denna period har ett stort behov av hetta i maten så åkte det med en hel del chili med det är ju bara att krydda efter humör, väder, smak och tycke..
- 4dl groddade gula ärtor
- 1 halv stor chili (färsk och vacker från trädgården)
- saft från en halv citron+ lite zest
- 1 vitlöksklyfta
- Spiskummin
- Ett par varv med svartpepparkvarnen
- Himalaya salt
Dagen efter var jag hungrig(!) vid lunchtid efter en dags slit i trädgården o öppnade kylen för att fixa till en måltid. Slängde nog en lite ledsen blick åt hoummusen och funderade på om hönorna ville ha den.. Sedan tänkte jag äsch, idag blir det lite varm mat!
Eller kanske groddad Ärtbiff..
Hoummus i stekpannan med lättfräst scharlottenlök och kallpressad linfröolja blev till den biff. Inte ville den vara en röra. Funderar på om det var linfröets bindande egenskaper som tillverkade effekten. GOTT var det i alla fall! I järnet hamnade även min alldeles egna mangold i vackra färger. Till detta varma en tomatsallad toppad med parmesanost och egen basilika
Detta är verkligen att rekommendera! Vill ni inte hetta upp röran så låt den vila i kylen 1-2 dygn vilket gör att den blir mycket mer mild i smaken. Men, gör ni de goda biffarna, blunda och njut! Färgsprakande energiboost som verkligen ger en kick! Gröna ärtor nästa gång kanske..?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar