onsdag 14 oktober 2009

Raw! äpplefrukost (a)

Idag har jag gått i ide. Helt underbart att tillåta mig till det, med insikten att jag inte skulle få ut så mycket av skolan och känslan av att jag behöver det stannar jag hemma. Läser, seeeen frukost, tittar ut på vinden och de vackra träden, yoga, slumra in... Senare en promenad ut på det Öländska alvaret som jag i princip bor på. Känns helt rätt i och med att det blir mörkare och höstruskigt ute.



Lovisa som jag delar stugan med är inte hemma. Tror minsann hon ska få en kärleksförklaring! Hon är helt fantastisk att bo med, allt bara flyter utan att vi behöver kommunicera om det praktiska, respekt för varandra, jag stökar till men är rätt bra på att städa. Anpassar musiken till vad vi båda gillar när båda är hemma (just nu mycket Beth Rowley, Mazzy Star, Ane Brun, Nouvelle Vague & Norah Jones playlist!). Den som är inspirerad lagar middag. Jag skördar hem grönsker och frukt så det alltid finns överflöd hemma. Så, Lovisa du är helt underbar! Generös, vis som en gammal häxa och naiv som en liten flicka på samma gång. Och eftersom ingen av oss har en man i våra liv just nu är vi i en väldigt lycklig samborelation (skippar de mer intima bitarna bara). Jag har flyttat in i hennes 180-säng, vi hänger mest i hennes rum och mitt får vara för skapande, ritande av trädgårdar, yoga och puja.



För det mesta är mina frukostar råa och levande. "Raw food" är underbart. Härliga råa frukostar och sallader får vara iaf 50% av det jag lagar själv. Kryddad lagad mat som indisk eller thailändsk, sushi mm kan jag inte vara utan. Särskilt inte i det svenska klimatet.



Här är vad jag åt idag till frukost!



Raw äpplefrukost (en person)



2 stora äpplen (ett Åkerö, ett Cox's Pomona)

6 mandlar

1 msk sesamfrön

1 msk pumpakärnor

5 valnötter

mung- & linsgroddar

1 krm spirulina



En mixer behövs, sån hög funkar bäst tycker jag men en stavmixer (skvätter) eller matberedare (mycket disk) funkar också. De höga är bara att skölja ur sen, men funkar inte för mer tunga massor som pålägg, utan bäst för flytande frukostar och sopporFet.



Börja kvällen innan (med groddarna ett par dagar innan) med att blötlägga mandlar (separat, skalet innehåller ett giftigt ämne), pumpakärnor och sesamfrön. Sesamfröna blötlägger jag direkt i mixern och börjar med att mixa till en mjölk sen på morgonen. Fyller på med äpple skurna i små bitar, vill du kan du ha med kärnor och allt, allteftersom. Sedan pumpakärnor, lite groddar (1 msk) och spirulina. Klart, toppar med valnötter, skalade mandlar och mera groddar. En annan frukt hade varit gott att toppa med också men nu fanns inget hemma.



En frukost med gott om vitaminer, mineraler, proteiner och prima fetter som man verkligen står sig länge på.



Genom att blötlägga nötter, torkad frukt och frön blir de mer lättsmälta och näringen mer lättupptaglig för kroppen. Vissa som valnötter är så goda som de är så jag brukar skippa det.



Spirulina är en alg maximerad med spårämnen och näring som är lätt att hitta på pulver i hälsokosten. Kolla var den kommer från bara, den tar också upp gifter från havet. Hawaiiansk spirulina ska vara ren sägs det. Det finns andra "superalger" och att välja dem från "ishavet" är då bra.



Och denna frukost går förstås att variera i all oändlighet med andra frön nötter frukter torkad frukt groddar... Äpple är den godaste frukten att mixa på tycker jag, och finns dessutom i överflöd lokalproducerade. Banan och avokado ger en härlig krämig konsistens. En mango eller passionsfrukt i blir också otroligt gott. Skönheten är viktig, ät i en fin skål med en fin sked.



Peace and love,
Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...