och pumpakärlek
Har längtat efter pumporna, nu äter jag det ofta. Och kan göra hela vintern. I ett land som Sverige är det konstigt att vi inte har en starkare pumpatradition. De kan växa i hela landet, även långt upp i norr och är bland de allra mest lättodlade grödorna. När de väl fått fäste slår de bort det andra ogräset, växer de på en frisk näringsrik jord räcker det med att du vattnar och resten sköter plantan. Och sen, kan du lagra dem hela vintern – många sorter ett år utan problem. Pumpafeber hela året!
Det finns vinterpumpor (vintersquash, hokkaidopumpa) och vanliga pumpor. De är inte så lätta att skilja men vinterpumpor går att lagra längre och är torrare i konsistensen. Botaniskt tillhör de också olika sorter (Cucurbita maxima & C. pepo).
Enklaste sättet att njuta av dem är att skära dem i skivor, med skal och allt, och stoppa in i ugnen med en skvätt olivolja och eventuell kryddning (timjan eller rosmarin till exempel). Pumpapaj är en annan god idé. Min favorit är ändå pumpasoppa.
I fredags var torpet jag bor i tillsammans med Lovisa fullt av folk, vi bjöd nämligen in hela skolan på fest. Och även från folkhögskolan i byn bredvid. Jag lagade soppa på en hel stor pumpa. Både festen och soppan blev lyckade! Att jag skulle upp och anlägga ett par rabatter dagen efter lyckades jag förtränga fram till klockan 04. Och när jag kom dit insåg jag att anläggningsarbetet skulle börja med att gräva ut ett par kubik grus ur rabatterna. Tur att jag hade gott sällskap och en cd-spelare med peppande musik.
Här är i alla fall soppan! Tar ca 1h att laga. Se till att ha en bra kniv att skära pumpan med.
pumpasoppa
ingredienser:
En pumpa som jag skulle uppskatta till 2 – 2,5 kg
3 röda lökar
3 stora grönkålsblad
en bit färsk ingefära
2 burkar kokosmjölk
äppelcidervinäger (mitt val i det här fallet, citron eller lime hade fungerat utmärkt samt deras skal)
mer koriander, mindre spiskummin, kardemumma, gurkmeja, svartpeppar, havssalt
hade jag haft galangarot hemma så hade det definitivt varit med i soppan, och med mindre spiskummin istället. På Öland är det svårt att hitta färska kryddor…
Hacka lök och ingefära. Fräs med ghee (smör eller olja) tillsammans med ganska mycket koriander (pumpa och koriander är en helt underbar kombination)(alla ni koriander-ogillare där ute: get over it!), spiskummin och kardemummafrön (hela kryddor, eller hela nyss mortlade, gör skillnaden). Låt stå på låg värme medan du skär pumpan i ganska små bitar (detta är den största delen av jobbet, kan ta en stund att skilja pumpa och pumpaskal från varandra).
När all pumpa är i och den blandats med kryddorna; häll i kokosmjölken, grönkålen i bitar, och lite till vatten och låt koka tills pumpan har en fin konsistens. Mixa ca 75% av soppan så det är lite bitar kvar i den. Smaka av med havssalt och äppelcidervinäger. Kanske en skvätt tamari och mindre salt.
Ja njut… alltid njut, bara njutning. Mat är en fin källa till det.
Värme,
Anna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar