torsdag 23 februari 2012

Raw Wrap Coleslaw & City adventures

Translation at the end of the post 

Have you heard!? 
Spring is on it´s way, so grab a Raw Wrap and get ready for change!

Jag tog tåget mot Stockholm med djupsnö och gnistrande träd som resesällskap. Samtidigt som solen började värma jorden och locka fram små knoppar fanns minusgraderna där. Det var de sista dagarna då vinterskorna behövdes och de sista dagarna då vinter och vår höll varndra i handen.
Så jag njöt av kontrasterna och magin som vibrerade i luften när jag mumsade på sanslöst supergoda Råa wraps fyllda av Coleslaw. Kålens vintersmaker tillsammans med vårens säkraste tecken; att äta med händerna! Join me in the spring celebration, honey!

Yummy creamy coleslaw wrapped in soft pumpkin"tortilla"

Låt mig börja med frågan: "Hur coolt är kål?" Mja.. skulle nog de flesta säga lite osäkert när bilden av ett gigantiskt vitkålshuvud dyker upp i tankarna. Inte så galet coolt. Men då säger jag: fel, fel, fel! Familjen kålväxter -Brassicaceae- är hur grymma som helst! De är mjuka samtidigt som de är härdiga, dova samtidigt som de är fulla av färgexplosioner och dessutom gömmer dessa doldisar ett helt universum av näring!

Men visst, jag förstår att du inte blir direkt upphetsad av tanken på kål eftersom vi i allmänhet är lätt skadade av matbespisningens kålmisshandling eller förutfattade meningar om den "läskiga surkålen". Är du en av dem? Ta i så fall en titt på fänkålen här nedan och säg mig sedan, är det inte alldeles fantastiskt hur naturen kan skapa ett sådant mästerverk av ett ytte pytte frö i lerig jord? Oh yes it it!

 The easiest smoky tahini sauce turns this dish into perfection!

Så kalla mig galen men jag vill en gång för alla hylla kålen! Den tar oss nordbor igenom en lång vinter och fyller oss med välbehövligt C-vitamin (den skulle kunna ersätta citrusfrukternas c-vitaminboost alla gånger). Detta kan ge en förklaring till att du bara vill fortsätta tugga när du väl börjat att knapra kål under vinterhalvåret. Kåljunkie nästa! Från vårens första majrova till vinterns sista grönkål finns den där alldeles trygg och självsäker på grönsakshyllan. Världens enklaste sätt att äta säsongsbetonat är att bjuda hem sköna kålhuvuden med andra ord!


 Me, Luise and Elsa ate and played at Matdistriktet, a great restaurant/shop

Fun & Fabulous Facts á la Kål

Du får både bättre minne och bli smartare av att käka kål! Snyggingen Kål innehåller nämligen fytokemikalien sulforafan som har en stärkande effekt på blod- och hjärnbarriären vilket innebär att den hjälper till att hålla ovälkomna gäster så som gifter, borta från hjärnan. Om man regelbundet äter grönsaker ut kålfamiljen kan det innebära att man undviker en sänkning av signalsubstansen acetylkolin i det centrala nervcystemet. Kanske låter det alldeles tokinvecklat men låt mig förklara. En brist av just signalsubstansen acetylkolin går hand i hand med demenssjukdomar. De läkemedel som idag används för att bromsa  demenssjukdomar innehåller...Gissa vad? Acetylkolin! Kål är för smartisar alltså! För att inte tala om den laddnig antioxidanter diverse kålsorter innehåller och hur de bl.a. minskar risken för cancer. Kål är även en leverrenare = detoxfood och användes under romartiden som en baksmällekur. Något att anamma i helgen?

 
Seriously just like magic! The wrapping paper with a hint of Mexico

Raw Wrap Coleslaw  

Wraps á la Tex Mex

4 stora ark (8-10 wraps)

1 kg valfri pumpa
500 g tomat (ca 5 st stora)
4 dl vatten
1 msk torr buljong
1 msk grovmalen svartpeppar
1/2 dl färsk koriander
2 dl gula linfrön

1. Skala och grovhacka pumpan, tomaterna och koriandern.
2. Mal linfröna till ett mjöl i en stark mixer eller en kaffekvarn
3. Lägg ingredienserna ovan i en stark mixer tillsammans med resterande ingredienser och mixa till en slät smet.
4. Fördela smeten jämnt över 4 st plåtar med bakplåtspapper (till vanlig ugn) eller Teflexklädda brickor (till torkugn). 
5. Vänd på wrapspappret efter 2 timmars i ugn/torkugn och torka sedan i ytterligare 2 timmar. Håll ett öga på torkprocessen så att godbitarna inte blir för torra. Om de nu ändå skulle bli för torra och ej gå att rulla, lägg då en lätt fuktad handduk över dem en stund och you are good to go!


Coleslaw

till 8-10 wraps

1/4 Rödkål, strimlad
1/4 Vitkål, strimlad
1 Fänkål, strimlad
1/2 Äpple, grovrivet
1/2 Broccoli, delat i små buketter
1 litet knippe färsk Koriander
2 msk Olivolja
1/2 tsk Himalayasalt

1.Lägg alla ingredienserna i en stor skål och massera alltihop tills kålen mjuknat och fått en lätt "kokt" struktur. Denna procedur gör det lättare för din matsmältning att bryta ner fibrerna (färre fisfaktorer dessutom;).
2. Tillsätt den rökiga tahinisåsen och ge det hela en liten massageomgång till.


Rökig Tahinisås

0.8 dl Ljus tahini
2 dl vatten
1 citron, juice & zest
1/2 tsk salt
10 cm purjolök
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 knivsudd stark chili

1. Grovhacka purjolöken och lägg alla ingredienser i en tillbringare. Mixa med stavmixer till en slät sås. Tillsätt mer vatten om så önskas.
2. Häll över kålmixen och massera in.


"Montering"

1. Forma ca 2-3 handfull krämig Coleslaw till en "korv" tvärs över pumpapappret. Vik in 3cm av ändarna över fyllningen och rulla ihop. Dela den i två genom ett litet diagonalt snitt på mitten. Klart!

När du tagit en tugga av denna smakgalenskap så kommer jag att fråga dig igen; "Hur coolt är kål?" Men du kommer inte att kunna svara eftersom du har munnen full av den godaste och mest näringsproppade wrap du någonsin smakat!

(sedan när Du tuggat klart kan Du ju hoppa över till Twitter och Facebook och berätta hur Du älskar att älska Din kål)

Hälsningar från ett stolt kålhuvud
°°Elenore
°°

 A huge Swede from last years harvest, very well preserved in the fridge

Translation

While you were munching on your left over valentine chocolate I took a trip to Stockholm to deal with some exciting Earthsprout related things. I love long train rides and this time I really felt it was one of the last days when winter and spring held hands. The snow glistened while the rays o the sun started to spread some actual warmth. What better way to celebrate this union than a wrap (screams spring & picnics) filled with a crazy tasty coleslaw (cabbage being the king of winter veggies).

 Tulips, snow, ash tree and pretty shoes. What else do you need when winter turns to spring?!

 Let me start off with a question, "How cool is Kale?". I´m guessing a vast majority of you will answer "Neeh, not really for me that one". (The ones of you who totally think cabbage and kale rocks, congratulations smartypants!). The superheroes of the Brassicaceae family are kings! From the first Rutabaga in may to the last Kale in December there are endless possibilities in the kitchen for these vegetable royalties. One of the best, easiest and cheapest way to eat in season is to invite a few different sorts of cabbage into your home and munch away.

 
Put me on your plate!

Fun & Fabulous Facts á la Cabbage

It was not for nothing that I called you smartypants, cabbage lover! The Brassicaceaes are loaded with nutrients that makes you smarter, healthier and adds some sassy to your already awesome You. Sulforaphane is a phytochemical that strengthens the blood- and brain barrier. This is a real clever barrier that helps the good things get into the brain while keeping toxins and other nasty stuff out of there. Another cool-but-hard-to-pronounce substance is Acetycoline, a chemical compound working it´s magic in the central nervous system and helping our memory. The Acetycoline level in our body actually can sink and that´s conected to dementia. This is one of the reasons why scientists are so interested in cabbage. So let´s eat broccoli or kale instead of getting severe memory loss! 
Not to mention the load of antioxidants in the cabbage-family that kicks the ass of cancer-cells and works detoxifying by helping the liver work smoothly. The Romans used cabbage as a hangover-cure, maybe something for you to try this weekend..?

Oh the Magic of the Brassicaceae family

Raw Wrap Coleslaw

Wraps á la Tex Mex

4 large sheets (8-10 wraps)

1 kg pumpkin of choice
500 g tomatoes (approx 5 large ones)
1 3/4 cup Water
1 tblsp dry Buillon
1 tblsp Blackpepper
1/4 cup fresh Cilantro
3/4 cup Yellow Flaxseeds

1. Peel and coarsley chop the pumpkin, tomato and cilatro.
2. grind the flax into a fine flour in a coffegrinder or strong mixer.
3. Put the flaxflour and the previousley chopped ingredients ina strong mixer and blend until it all turns really smooth.
4. If you are goung to use your regular over at lowest temperature, spread evenly over 4 baking tins (with nonstick baking sheets on them). Otherwise spread the mixture on Teflex sheets and put in the dehydrator.
5. After 2 hours of dehydrating flip the pumpkin paper and dehydrate for 2 hours on the other side. Keep a close eye on this process so that the sheets does not get too dry. If they do, don´t panic. Just put a lightly moist clean towel over it for a few minutes until you are able to roll them. 

Coleslaw

makes 8-10 wraps

1/4 Red cabbage,shredded
1/4 White cabbage, shredded
1 Fennel, shredded
1/2 Apple, shredded
1/2 Broccoli, in small pieces
1 small sheaf fresh Cilantro
2 tblsp Olive oil
1/2 tsp Himalayan salt

1.Put all the ingredients in a large bowl and massage with your hands until the cabbage get a slight "cooked" feeling. This proceduer maked the raw cabbage more easily digested (1 less fart factor;)
2. Add the smoky Tahini sauce and toss it around until the slaw is all creamy and covered in sauce.


Smoky Tahinisauce

1/4 heaping cup light tahini
3/4 heaping cup Water
1 Lemon, juice & zest
1/2 tsp Himalayan salt
10 dm leek
1/2 tsp smoked paprika powder
1 tsp blackpepper
1 pinch spicy chilli

1. Coarsley shop the leek and put all the ingredients in a tall jug. Mix until creamy with a hand blender. Add more Water or Tahini if desired.


Assembly

1. Take approx 2-3 fistfulls of creamy Coleslaw and form into a "roll" across the pumpkin sheet. Fold in 3 cm by the edge of the sheet over the coleslaw (so the filling does not fall out) and then roll it all up as you can see on the pictures. Make a diagonal cut in the middle of the sheet. Done and done!

When you have taken a bite of this deliciousness I´m gonna ask you again "How cool is cabbage?"...but won´t be able to answer since your mouth is filled with the tastiest and most nutritious wrap you have ever gotten your hands on!

(Then when you are done chewing, get on over to Twitter and Facebook and tell me your best ever cabbage recipes and tips!)

Love to you from a cabbage loving Elenore

26 kommentarer:

  1. åååhhh vilka ursnygga bilder och ett fab recept! måste definitivt testa wrap pappret :-) (och allt annat hahaha) Tack för en underbar dag med dig! Stort Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bugar och bockar, vackra raring! Det var hur härligt som helst att träffa er! Lääängtar tills nästa gång, vännen! Kram till er!

      Radera
  2. Kan inte annat än hålla med!!! Ser superläckert ut!!! Blir sugen på att prova själv!!! Tusen tack för din inspiration pinglan!! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa! Prova och berätta hur det gick<3 Synd att vi inte ses imorgon hos Anna!

      Radera
  3. Jag äääälskar kål! Vitkål var en favorit när jag var liten, jag brukade gnaga på ett helt huvud. Minns när jag stod nere i källaren och gnagde på ett huvud och var i åldern där man tappade tänderna. Helt plötsligt satt en av tänderna i kålhuvudet istället för i munnen. Coleslaw blev senare också en favorit. Mmm jag tycker om att göra en cashewröra istället för gräddfil till min coleslaw. Mums igeen! Supervackra bilder (som alltid).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, så roligt att höra din kålhistoria:) När jag var liten så avskydde jag kål.. bara för att pappa gjorde det..hm. Cashewröra låter fint, hoppas att du tycker om den rökiga tahinisåsen ändå!

      Radera
  4. Det ser grymt GOTT ut!! Om man vill göra i en konventionell ugn, hur många grader tror du man ska ställa in den på? Hur blir tiden med dito?

    Jag kan inte annat än att hålla med om bilderna också, superfina!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. SÅ kul att bilderna tilltalar dig, Elin! Det är så mycket kärlek i dem:) Ställ ugnen på lägsta gradtal och gärna varmluftsinställning om du har det. Det blir ungefär samma torktid men tänk på att håla ungsluckan aningen öppen med hjälp av en grytlapp eller dylikt. Detta för att släppa ut fuktig luft. Lycka till!

      Radera
  5. Men shit va imponerad jag blir, så himla fina bilder och recept!!! <3 Du är verkligen kreativ av dig, riktig matkonstnär!
    : ) Ska prova att göra coleslawen till helgen för wrapsen kan jag inte göra då jag inte har någon pumpa till hands, men det får bli något substitut : ) Din blogg är bara bäst. Kram <3

    SvaraRadera
  6. Förresten så lärde jag mig något nytt idag om kålen när jag läste din blogg, visste inte att den innehöll Acetylkolin som också finns i medicinen mot demenssjukdomar (!) tack för infon : ) Tur att jag äter surkål varje dag nästan då, det borde ju vara ännu högre allt acetylkolin i surkålen eftersom den får fermentera och utveckla alla sina näringsämnen? Eller va tror du? Kram! Galet va spännande med Stockholm och allt som du har på G förresten, du måste berätta vad som händer!!!! :D <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjohoo, ja kål är värsta superhjälten! Så bra att du käkar surkål nästan varje dag! Jag älskar att göra egen! Jag vet inte om halten acetylkolin faktiskt höjs men jag skulle tippa på att det är enklare för vårt system att faktiskt ta upp den i sin helhet då den är fermenterad. Kram vackra du!

      Radera
  7. Jag är också en kålnörd, med grönkål som min absoluta favoritgrönsak! Men jag älskar även en mängd andra kålsorter, som svartkål, broccoli, savoy, bok choy...
    Dock är fänkål trots namnet inte en brassica, utan den heter på latin foeniculum vulgare.

    Intressant att få veta att kålväxter har den effekten på hjärnan, det hade jag ingen aning om! Det är förstås ytterligare en av många anledningar till att äta dem.

    Ett tips förresten angående kålroten är att blasten är oerhört god att äta! Dock vet jag inte hur väl den lämpar sig för raw recept, den kanske är alltför svårtuggad. Här är i alla fall några exempel på vad jag gjort med den:
    http://vegologi.blogspot.com/2011/09/pasta-med-vitlokssauterad-kalrotsblast.html
    http://vegologi.blogspot.com/2011/09/wokad-kalrotsblast-med-nudlar-gurka-och.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du använder blasten! Jag är också en inbiten sucker för att använda hela tjohejsan på grönsakerna och kålrotsblast masseras flitigt här hemma även den! Visst är det så att fänkålen inte är en brassica utan hänger med de flockblommiga. Trots detta är den himlans god i en coleslaw:)

      Radera
  8. Jag använder fänkål mycket i min matlagning också och speciell rostat fänlå är mycket god

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums, ja rostad fänkål med lite finfin olivolja är kärlek!

      Radera
  9. Svar
    1. Glad you like it! Tell me if you´ll give it a go:) <3

      Radera
  10. Svar
    1. Aw, thanks:) Can´t take my eyes of your pancakes!!

      Radera
  11. Dear Eleonore, I'm not in a very good shape at the moment (very tired, almost burn-out) and I find your posts very inspiring. I 'm thinking about buying a juicer. Could you give me some advice on which to buy? thank you very much for sharing your anthousiasm!

    SvaraRadera
  12. Sweet Sandra! I´m so sorry to hear that you do not feel you are living in your fullest bliss, let´s turn that around shall we?! It gives me great joy to be able to spread inspiration an enthusiasm into your life and yes, I would highly recommend buying a juicer. It transforms you whole life, inside out. Of course it´s also great to start making tons of green smoothies until you get that juicer (and even after:). My advise to you om which to buy would be to invest in a so called masticating juicer. That means that the juicing process is both gentler and more efficient in making more juice and keeping the nutrients intact. I have got an Omega Vert juicer that I ordered from ukjuicers (free shipping). But keep in mind that any juicer you get budget or investment is a great health boost :)

    Tell me how it goes, Sandra!
    <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. thank you very much!
      Have a wonderful weekend! xx

      Radera
  13. Tack för ditt fina inspirerande recept!! Hade ej de rätta ingredienserna hemma så jag provade med bara morötter( mycket fibrer )och malda bruna linfrö till wrapsen. I handmixern med vatten, salt, oregano och vitlök... och det blev hur bra som helst! Bjöd min pojvän på wrapsen med "vadjaghadehemma-coleslaw" igårkväll. Som den köttätare han är fick blev det även två skivor rökt skinka inuti och han blev överförtjust! Ett steg närmare raw food-himlen... Men jag ska definivt prova ditt recept i sin helhet, kan inte bli annat än supergott!
    Vänliga hälsningar,
    Carina

    SvaraRadera
  14. Åh, men din version låter hur bra som helst Carina! det är ju det som är det sköna med mat... man man leka med det man vill, har till hands och är sugen på. Jag ser det som att jag bara tillhandahåller en massa inspiration för er att trolla med!

    Så roligt att höra om just ditt wrap-äventyr!

    Keep in touch!
    Elenore

    SvaraRadera
  15. Your site is beyond lovely.
    If you ever want to guest blog on my site, I'd love to have you talk about your path with gardening, raw food and health.

    www.yogahealer.com


    Cate

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...