tisdag 18 maj 2010

rainy day sourdough(E)

Godmorgon världen!
Du är grön idag, ett mjukt distäcke du bär och jag känner mig omsluten av kärlek som går lätt att andas och leva i.

Tankarna om tiden ligger rotade i mig, det känns starkt och tryggt..

Jag Jag tänkte berätta om helgens surdegsprojekt nämnts i förbifarten. Receptet är improviserat och baket lät jag ta många dagar. Det inger ett fantastiskt lugn att låta det bli ett flöde som finns där länge. Slutprodukten är så efterlängtad då!

Dag 1(kväll): mata upp surdegen så att du har tillräckligt till det kommande baket, låt burken stå varmt under natten och dagen (natten räcker om du har en stark suris).

Dag 2 (kväll): rör ihop 200g rågsurdeg, 100g rågmjöl och 100g vatten till en fördeg i en stor bunke. Täck med en bricka/tallrik el dyl och spara på plastfolien.

Skölj 1,5dl helt bovete noga, häll sedan över ca 3dl kokande vatten och låt svälla över natten i en bunke

Dag 3 (kväll): lägg fördegen i din degblandare - då denna deg är lös & svår att arbeta för hand-, tillsätt 370g mjöl (Jag använde fullkornsdinkel, siktat dinkel och manitoba cream som är ett vårvete med hög proteinhalt).
Kör degen på hög hastighet i 5 min
Tillsätt bovetet efter du låtit blötläggningsvattnet rinna av.
Tillsätt 2 rivna morötter
Kör i ytterliggare 5 min på samma hastighet
Tillsätt himalayasalt (1,5 msk)
Kör i 5 min på en lägre hastighet.

Dela nu degen i två, lägg dem i vars en oljad plastbunke. Vik in alla fyra kanter på degen mot mitten samtidigt som du drar lite lätt i dem. Lägg sedan skarven nedåt.
Låt vila under natten.

Dag 4 (morgon/förmiddag): Gör en sista invikning av kanterna (för att skapa ett luftigt bröd). Sätt ugnen på 250 grader och låt 2 plåtar vara kvar där. Efter 30-45min skjutsa in bröden på en het plåt, därefter slänger du in lite kallt vatten/isbitar på den andra varma plåten som står på ugnsbotten.
Grädda i 15 min, sänk därefter värmen till 150 grader och fortsätt att grädda i ytterliggare 30-40min. Ta ut brödet och knacka i botten, låter det ihåligt? KLART!

Njut med Ghee/ tahini/ färsk sallat el dyl<3

LoveLightLifeFood!
E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...