torsdag 5 november 2009

..Så kom snön till Skåne (E)

...och den varma maten in i köket!

Igår snöade det som attan och inte vill man annat än att kura ihop sig och gå i ide. Jag märker en överkänslighet i mig mot kalla vindar, höga ljud och miljöer som inte är varma och ombonade. Enligt Ayurveda är det är ett Vata-överskott som yttrar sig. Jag har läst och forskat kring det och det stämmer in något alldeles otroligt. 

I butiken "Gryningen" på söder köpte jag en fantastiskt lärorik bok om just Ayur Veda som jag just nu läser. Eller fullkomligt slukar. Mycket intressanta synsätt och tankar men mestadels känner jag att det bara är ett ord på det vis jag redan lever. Kul med nya infallsvinklar dock:)

Well, blir det mer varm mat framöver.. Varm mat och supertjocka tröjor!



Lagom till lunch tog jag en tur till grönsakslandet där de mest tappra fortfarande stoltserar trots frost och vindar. Lika lycklig blir jag varje gång jag står där med spaden i högsta hugg, underbara jord!
Jag plockade in:
  • Stjälkselleri
  • Morötter
  • en enorm Palsternacka
  • lite Persilja
Som ni ser hackades detta ner till en lagom portion och åkte ner i en kastrull med lite vatten. Jag tyckte det var lagom konsistens på alltsammans när palsternackan var mjuk och moroten fortfarande hade tuggmotstånd. Detta tog 5 min. 
Guldet från trädgårdslandet mosades ihop lätt med lite Chili, Tamari och Ghee.

Samtidigt kokade jag upp Amaranth (tog ca 15 min men beror på hur al dente man vill ha det). Amaranth är en ört som Anna gjorde att jag fick upp ögonen för (MYCKET tacksam!). I Sydamerika då Aztekerna levde var amaranth tillsammans med en del andra råvaror en del av deras basföda. 

Som sagt är Amaranth en ört och kan därför användas av Glutenallergiker, precis som t.ex Bovete och Quinoa. Det är ett fantastiskt livsmedel som har ett högt näringsvärde med proteiner, vitaminer, mineraler och fibrer. Det glykemiska indexet är lågt vilket hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå och dig behagligt mätt. 

Vill du prova att odla Amaranth ska detta gå alldeles utmärkt eftersom örten tydligen går att odla nästan överallt. T.ex. odlades den i små mängder på Capellagården i år (Anna visade mig). Det är en vacker växt med mörkt röda fröställningar. Även bladen har ett finfint näringsinnehåll, precis som andra bladgrönsaker.

I'm hooked! 



LoveLifeLight

Om ni på något sätt missade det (tvivelaktigt) så råder jag er att inhandla Amaranth. Välsorterad livsmedelsaffär eller hälsokostbutik.

För er som är intresserade av boken jag nämnde så heter den "Skapa din hälsa med Ayurveda" - Maivor Stigengreen 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...