måndag 1 augusti 2011

Grawnola and Food Intuition

Translation at the end of the post

Just do it!

 Listen to your gut and the thoughts and feelings that pop up.

När du vandrar livets väg ledd av din intuition finns det inte en chans i  världen att du går vilse. Ingen förrvirring och framför allt fullt av tillit. 
Idag är vi är så vana vid att låta oss ledas av omvärlden vare sig det är föräldrar, vänner eller samhällets allmänna åsikter som styr. Var tappade vi tron på oss själva? När lade vi våra beslut och våra känslor i händerna hos någon annan i tron om att det var det rätta? 
Vad det gäller mat och hälsa är det lätt att hamna i en situation där man plötsligt äter en kost bara för att den visade sig vara rätt för någon autoritär person ute i cyberspace. 

I got creative when I realized that a Raw Seed Granola is way better for me than one filled with nuts

Nuts vs Seeds and Herbs

Då jag började äta mer Raw Foods var min uppfattning att det flödade lite väl mycket nötter i recepten som finns tillhands för allmänheten. Missförstå mig inte nu. För någon är det kanske helt rätt att äta minst två handfull nötter per dag men för mig är det inte rätt. Min känsla är att alla nötter och oljor fungerar som ett lätt lockbete för att fånga intresse hos de som inte är vana vid att äta Raw. Synar man den "nybörjarkosten" i sömmarna ser man att mänden fett blir alldeles för hög och ger inte kroppen den mängd nyttiga kolhydrater den behöver från frukt och grönt. 

Självklart är nötter alltid bättre som mellanmålän än ett marabouchoklad men vill man ändå ta nästa steg kan man experimentera vidare. För mig och min kropp är det bättre att få i mig större delen av de essentiella fetterna från frön  (t.ex Sesam, Pumpa, Linfrö) och örter (t.ex. Quinoa, Hirs, Amaranth, Bovete). Alla fulla av antioxidanter, vitaminer, essentiella fettsyror, protiener och mineraler.

The flashes of color depends on which fruit I mix with the Buckwheat

Hur vi startar vår dag är på många sätt helt avgörande för hur vi sedan fungerar. Ger du din kropp härlig, frisk näring som är lättupptaglig och passar just dig, är det en ypperlig början! Tyvärr består frukosten idag av mycket gluten (bröd, flingor, kex, musli, puffar) vilket gör människokroppen orkeslös, seg, försurad och kan leda till att mycket allvarligare sjukdomar får fäste. Dags att testa något nytt?

Är du något bevandrad i de frukostprodukter som kan beställa hos stora Raw Food-sidor så vet du att det finns en uppsjö av diverse "Granolas". De är oftast en blandning av nötter, torkade frukter och en stor dos honung eller agave sirap. I slutändan är dettill största del ett energipåslag som snabbt höjer ditt blodsocker och alla nötter gör det dessutom tungt för matsmältningen. Något av den råa världens chrunchiga "Start" alltså.

 Red & Black Currants mixed with sprouted Buckwheat, dehydrated

Frö Grawnola

Du behöver ett par olika bunkar för att göra denna Frö Grawnolan eftersom allt skall blötläggas över natten innan det torkas (allt för att optimera näringsupptaget). När du väljer vilka ingredienser du vill använda finns inga regler. Nope, det är dags för en ny utmaning; att känna efter först. Kika in på en välsorterad Konsumaffär eller din lokala hälsokost och botanisera bland fröer och fantastiska örter (som även kallas för glutenfria gryn).

Bovete & Fruktflarn

1 l helt skalat bovete
4 dl valfria bär/frukter
Vatten till blötläggning

Skölj bovete två gånger eftersom det innehåller ett ämne som kan vara irriterande för ögonen. Blötlägg det sedan i en stor bunke över natten. På morgonen mixar du bovetet tillsammans med någon frukt/bär. Min favorit är svarta vinbär men det är bara för dig att välja! Bred ut på torkbricka och torka i torkugn, alternativt i vanlig ugn på plåt med bakplåtspapper. Torkprocessen tar ca 12 timmar men alla ugnar är olika så du får känna efter. Bryt sedan i bitar som passar dig.

Chrunchig frömix

2 l hela torra frön/örter
250 g russin
kanel
kardemumma
10 droppar stevia
Himalayasalt
Vatten till blötläggning

Blötlägg både örterna och de frön du valt över natten (tillsammans med fröna lägger du även russin).  Har du valt att använda Quinoa/Hirs? Tänk på dessa örter behöver sköljas noga innan du blötlägger dem. På morgonen skall blandningen vara tjock och sammanhållande, är den inte det addera/häll bort vatten. Krydda nu frömixen med kanel & kardemumma, använd stevia (en ört) som sötning och toppa med en gnutta himalayasalt för att få fram smakerna. Torka på samma sätt som Bovetet fast sprid ut det mer ojämnt och inte så tunnt på plåten. Det gör att du får knapriga större bitar i fröblandningen.

Tips på frön
Nedan är en lista på de guldgruvor jag använder mig av:

Linfrön (gula & bruna) är fulla av fibrer, omega 3 fettsyror, hjälper matsmältningen och renar härta och kärl.

Sesamfrö (vita & svarta) innehåller 35% protein och är en enorm källa till både järn (mer än i lever) och kalcium (mer än i mjölk). Stöttar njurarnas funktion och sänker kolesterolnivåerna.

Quinoa är ett fullvärdigt protein (mer än i soja). Har ett högt mineralinnehåll och är lätt att smälta. Quinoa är perfekt mat för atleter/idrottare och även för småbarn.

Bovete är en väldigt balanserande och alkaliserande ört med ett högt proteininnehåll (innehåller alla esssentiella aminosyror). Bovete stabiliserar blodsockret och är perfekt för diabetiker.

Amaranth är även det ett fullvärdigt protein med ett högt kalcium, magnesium, järn och fosfor. Amaranth balanserar kroppens flöden på ett naturligt sätt, t.ex. blodbanan, menstruation, diarré. Amaranth hämmar dessutom tumörer. Här är en bild som jag tog på en vacker Amaranthplanta i Afrika och här är ett värmande recepttips

Hirs är otroligt rikt på järn och vida använt i både Skandinaviens och övriga världens historia. Hirs innehåller mycket B-vitaminer och är alkaliserande för kroppen.

Hampafrö är ännu en fantastisk proteinkälla (fullvärdig) och ger dig dessutom mycket av de goda omega 3 fettsyrorna. Tänk på att alla frön med högt omega innehåll inte bör värmas över 100 grader eftersom fetterna förändras från hälsosamma till fulla av fria radikaler.

Pumpakärnor är perfekt för alla män att smaska på eftersom de skyddar mot prostatacancer och ökar fertiliteten. Kärnorna innehåller 29% protein och är balanserande för alla kroppstyper enligt Auyurveda.

Ta tillbaka ratten, börja styra och lita på att du kommer rätt!
  
Just do it!
°°Elenore°°


 Ready to soak all seeds and herbs and then the end product on a salad of watermelon, lime juice and cinnamon

Translation

If I asked you, would you know what foods nurtures your body these days? Today most of us are so confused by all the different opinions coming from parents, friends and what society conveys on a daily basis. It´s not odd that so many slips into someone else patterns. When I started to eat more Raw Foods I thought it strange that there were a overload of oils and nuts in all recipes. Somehow I get the feeling that are only there to make it attractive to newbies. Truth is, they will get a load of fats and not enough fabulous carbs from fruits and greens. Even the Raw Granola's are not so different from the regular sugar loaded breakfast cereals.
So... Today I have a quest for you. Make YOUR version of a Grawnola, blissful and smack-packed with all minerals, vitamins, protien and antioxidants that our body craves. You can enjoy it as it is over smoothies, with almond milk or what ever you prefer. It is also great to mix and use as a base for Raw treats, crackers and pancakes where you would otherwise use nuts. Oh, and you will get addicted.. :)


A mix of sprouted and dried seeds & herbs and the sprouted Buckwheat with peaches

Go get crazy and choose whatever seeds and herbs you like. Here is a list of the ones I regularly use.

Flax seeds (Brown & golden) are full of fiber and the great omega 3 fatty acids. They aid digestion and keep heart and arteries clear.

Sesame seeds (Black and white) are loaded with iron, protein (35%) and calcium. They support the kidneys and help lower cholesterol.

Quinoa is a complete source of protein and also a great way to gain minerals. Because it is so filled with nutrient and easy to digest, it´s one of the best foods for both athletes and young children.

Buckwheat is a balancing and alkalizing herb with a a lot of protein in it´s seeds. It stabilizes blood sugar and is therefore perfect for diabetics.

Amaranth is also a complete protein (we have lots of super greens among us). A great source of iron, magnesium, phosphors and calcium. It is beneficial to congestion, tumor inhibition and yeast overgrowth. You can see a pic I took in Africa of a beautiful Amaranth plant here. If you want an easy warming recipe, here is one. Yes, Amaranth is a favorite..

Millet is so very tasty and has been cultivated for a long time all over the world. It balances our Ph-levels and contains lots of different vitamin B´s.

Hemp seeds are packed with protein (a complete source). They have loads of Omega 3 fatty acids that will make you body and brain happy. Remember that Omega 3´s are very unstable so never heat them over 100 degrees. Then they will go from giving health to giving free radicals and those are not wanted.

Pumpkin seeds is a little green one with super powers. According to Ayurveda it balances all body types. This seed is also great for all men to snack away on as it increases fertility and lower the risks of prostate cancer.

Seed Grawnola

Buckwheat & Fruit flakes
1 l Peeled buckwheat
1.5 cup fruits/berries of choice
Water for soaking
Rinse the Buckwheat thoroughly and soak over night. In the morning you mix it with the fruits or berries that you have chosen. Spread the mixture on a baking tin and put in the dehydrator or oven. If you use a regular oven remember to open the door every once in a while to release damp air. This takes approx 12 hours. Do something fun while waiting!

Crunchy Seed mix
2 l various seeds/herbs
250 g raisins
cinnamon
cardamom
10 drops of liquid stevia
pinch of Himalayan salt 

Soak the seeds and herbs over night. If you have chosen Quinoa or millet, remember to rinse them well first. Add the raisins to the seed mix. In the morning it should be thick & sticky, if not, add or take away water. Add the rest of the ingredients and spread unevenly on a baking tin/paraflexx sheet and dehydrate just like the buckwheat

The secret is out! When you walk the path of life led by your intuition there is no way you can get lost. The best way is always your way!

Oh, and are you a fan of Twitter and Facebook? Find me there for daily inspiration and Earth sprouting. Love to see you there!

8 kommentarer:

  1. Hittade din blogg på Greenroom, vilken guldgruva för mig som inte äter nötter! :D Stort tack! /Siri

    SvaraRadera
  2. Å så härligt att ha dig här, Siri;) Välkommen syster! Kom förbi på Facebook också vetja! Krawm:)

    SvaraRadera
  3. Hirs gröt med hampa/banan/ingefära/vanilj mjölk till frukost, med en klick mandel grädde samt en klyfta päron. Toppad med nymald linfrö förstås.

    Den överblivna gröten till lunch med blomkålsblast och blom, lite lök, vitlök, rapsolja och gula kryddor, blixt-ångad. På en bädd av alfalfa groddar och valnötter. Och så den obligatoriska citronen.
    Jätte gott och grundadnde och basgörande så min mage är glad och jag känner mig nöjd.
    Tack Elenor, för kunskap, inspiration och glädje. Det betyder så mycket...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulla!

      Jag glädjer mig så med din fina fina mage, klart att den skall ha det bästa och det den mår som en drottning av! Din vegomjölk låter dessutom sanslöst god!

      Dina ord betyder massor <3

      Kärlek och vi ses snart!

      Radera
  4. Tack för fina recept! Jag började nosa på rawfood ganska nyligen, och då främst desserter och bröd/ kex då jag får sådana 'cravings' av socker. Det är verkligen roligt att hitta recept som innehåller annat än nötter. Även om jag tycker om nötter så är de väldigt kaloririka och jag är lite restriktiv med kaloriintaget just nu. Jag längtar efter att göra kex som är goda precis som de är, gärna med lite sötma i, utan att kännas onyttiga, sådana jag kan äta till frukost eller när jag blir småhungrig. Jag hoppas också på att hitta recept på småkakor (att torka i torkugn) som inte innehåller så mycket nötter. Eftersom det är så pass nytt för mig med raw food så är det svårt att improvisera och hitta egna roliga kombosar. Det ska bli spännande att prova dina recept!

    Veronica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Veronica!

      Så strålande att du hittat hit, det är så spännande att höra om din resa, vad du tycker och vad du söker! Jag håller verkligen med dig om det här med nötterna.. De flödar lite väl mycket av dem inom den komersiella raw fooden medan jag själv faktiskt äter rätt lite nötter (och frön också för den delen). Lagom är bäst och den rätta vägen dig är ju såklart att intuitionsäta, eller hur!?
      Jag skall se om jag kan få upp något spännande småkake/kex-recept inom en snar framtid!

      Keep in touch!
      Elenore

      Radera
  5. Hej!
    Fantastisk blogg, sitter och lusläser varje inlägg!
    Funderade också på det där med nötter. Jag är ganska ny på rawfood och går efter basicrecepten, och som du säger så innehåller många av dem nötter. Om jag vill dra ned på nötterätandet, vad bör jag då byta ut det mot? Om många av recepten innehåller cashew och mandel.
    Sen undrar jag också hur du använder Hirs. Köpte ett paket hirs häromdagen men insåg att jag inte vet ett smack om vad jag ska ha det till. Gröt förstår jag, men annars?

    Vänliga hälsningar Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida!
      Så himla roligt det där med Hirsen - modigt av dig:) Det är där man börjar äventyret!
      Jag måste erkänna att jag aldrig följer de "mailstream" raw food recept som innehåller en tokig mängd nötter. Men om jag skulle tipsa dig om någonting att byta ut dem mot beror det självklart på vad det är för recept. Alltså.. är det ett pajskal, en sås, en chokladmousse eller en tårta..? I många (om inte de flesta) kan du byta ut nötterna mot frön så som hampa, pumpa eller solros kanske även rotfrukter. I många av dessertfallen kan du också byta ut nötterna mot banan eller avocade.

      Ang hirsen.. Du kan mala det till mjöl och göra pannkakor/stekpannebrön. Ät det istället för Quinoa/pasta/ris. Gör en "Hirsotto". The sky is the limit!

      Hör gärna av dig om det dyker upp fler frågor!
      Lycka till
      Elenore

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...