I december slutade jag på Capellagården (där E nu tagit över!) och flyttade hem till kära Järna. En fantastisk 2 månaders tur till Mexico/Guatemala och mayaindianderna blev det också där jag frossade i guacemole, tortillas (färska mjuka majsbröd) och tropiska frukter.
Ja hon ger, Moder Jord, och jag känner djup tacksamhet. Jag bor i lägenhet men har en balkong i söderläge och odlar grönsaker i en väns pappas trädgård tillsammans med henne och pappan. Där finns nu mycket rabarber som jag har i morgonsmoothie:
morgonsmothie med rabarber
- rabarber
- blötlagda fikon (kvällen innan)
- en liten skvätt agavesirap (rabarber är ju syrligt)
- mandlar (blötlagda och skalade)
- hampafrön
- nässlor/maskrorosblad/andra små gröna
- alfalfagroddar
- ev. en banan
Och så var det kirskålen, fruktad av mången trädgårdsinnehavare. En av de växterna som gärna tar över när vi lämnar öppna ytor. Men så här på våren åtminstone är den en ren välsignelse. Rå har jag lite svårt för den men jag vet andra som gillar klippt i sallad. Ångkokad däremot går den att använda såsom spenat. Den här klimatsmarta soppan blev riktigt god, tummen upp av alla fyra ätande:
klimatsmart vårsoppa
- ett rejält knippe kirskål
- 5 'klumpar' jordärtskockor (skalas)
- 5 potatisar (skalas)
- 2 lagerblad
- timjan
- 10 cm libbsticka
- salt o peppar
- en klick ekologisk creme fraiche
Vi avnjöt den med rågknäckebröd, tahini och alfalfagroddar.
Värme och Hasta luego,
A
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar