tisdag 18 maj 2010

greeeeen soup och rabarber smoothie (A)

En vinter har gått sedan jag skrev sist. Nu ger hon igen, vår Moder, och jag är inspirerad att skapa nya recept igen och dela.

I december slutade jag på Capellagården (där E nu tagit över!) och flyttade hem till kära Järna. En fantastisk 2 månaders tur till Mexico/Guatemala och mayaindianderna blev det också där jag frossade i guacemole, tortillas (färska mjuka majsbröd) och tropiska frukter.

Ja hon ger, Moder Jord, och jag känner djup tacksamhet. Jag bor i lägenhet men har en balkong i söderläge och odlar grönsaker i en väns pappas trädgård tillsammans med henne och pappan. Där finns nu mycket rabarber som jag har i morgonsmoothie:


morgonsmothie med rabarber
  • rabarber
  • blötlagda fikon (kvällen innan)
  • en liten skvätt agavesirap (rabarber är ju syrligt)
  • mandlar (blötlagda och skalade)
  • hampafrön
  • nässlor/maskrorosblad/andra små gröna
  • alfalfagroddar
  • ev. en banan


Och så var det kirskålen, fruktad av mången trädgårdsinnehavare. En av de växterna som gärna tar över när vi lämnar öppna ytor. Men så här på våren åtminstone är den en ren välsignelse. Rå har jag lite svårt för den men jag vet andra som gillar klippt i sallad. Ångkokad däremot går den att använda såsom spenat. Den här klimatsmarta soppan blev riktigt god, tummen upp av alla fyra ätande:


klimatsmart vårsoppa

  • ett rejält knippe kirskål
  • 5 'klumpar' jordärtskockor (skalas)
  • 5 potatisar (skalas)
  • 2 lagerblad
  • timjan
  • 10 cm libbsticka
  • salt o peppar
  • en klick ekologisk creme fraiche
Kryddorna var förra årets skörd torkade. Lagerblad är ju också en vacker krukväxt att ta färska blad av året runt. Skala det som skalas skall. Skär potatis och jordärtskockor i bitar och koka tillsammans med lagerblad och libbsticka. När de kokat sig nästan klara lägg i kirskål och timjan ca 3 minuter. Sist i med creme fraichen och mixa med stavmixer. Gör sig bäst som en tunn soppa. Kan serveras med creme fraiche eller turkisk yoghurt. Salta lätt och ställ fram tamarin (som sojasås, fast bättre!) på bordet så blir det ännu godare.

Vi avnjöt den med rågknäckebröd, tahini och alfalfagroddar.




Värme och Hasta luego,
A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...