en sallad tillsammans med ugnsbakad pumpa & quinoa...
Och hur allt började med denna blogg!
Elenore och jag mötte varandra i ett kök i somras på en yogaretreat. Kärlek, samförstånd, samtal och mersmak uppstod. Mersmak på varandras mat och sällskap. Jag imponerades av Elenores surdegsbröd och raw food efterrätter. De går ju alltid hem. Och så hennes entusiasm, ingen missar den...
Vägen till mitt hjärta går genom en raw food efterrätt...
Och så genom en chatt på facebook idag så uppstod denna blogg, alldeles nyss.
Idag har jag förresten skördat biodynamisk vintersquash (Red Curry & Blue Hubbart-sorter) på Solmarka gård utanför Kalmar. Vi fyllde två stora traktorvagnar på en knapp timma i höstsolen. Alldeles alldeles underbart & superkul.
Tanken är att varje inlägg ska innehålla ett recept så här är vad jag åt till middag! Jag är välsignad med att kunna skörda alla grönsaker och all frukt jag äter just nu i trädgården på Capellagården, Öland. Må det alltid vara så den här tiden på året, resten av mitt liv!
Grön sallad med ugnsbakad pumpa och quinoa:
1. skär upp lagom mycket av din favoritpumpa i skivor så det räcker till dig och dem du lagar till. Har du ännu inte upptäckt vintersquash ("hokkaidopumpa", "vinterpumpa"), gör det nu. Finns många sorter med de blå (Blue Hubbard, Blue...) är underbara, liksom de små söta nötiga sorterna. På 250 grader i ugnen går det fort. Skvätt på lite olivolja.
2. Koka quinoan. TIPS: Skölj väl i varmt vatten ett par gånger, gärna med vatten från vattenkokaren, så försvinner bitterheten och smaken blir ljuvligt mjuk. Nuförtiden är det lätt att hitta såväl vit som röd & svart i affären. Det blir en härlig effekt att blanda de tre, men ha mest vit annars tar det mörka över. Jag stoppar i ett par vaxbönor som får koka tillsammans med quinoan de sista 5 minuterna.
3. salladen... Allt nyskördat.
tomat (1 'brandywine')
grön bladsallad (halvt huvud)
bladpersilja, ganska mycket
gurka (en av de sista nu, av den kinesiska taggiga sorten)(1/3 gurka)
rivet äpple (1)
kålrabbi (åhh du underbara grönsak, jag älskar dig) (den här var superstor så 1/3 av en)
proportioner enligt ditt tycke och smak såklart.
4. dressing. det får gärna gå fort när jag lagar mat så jag häller allt rakt i salladen och masserar in. När man 'masserar' en sallad går smakerna ihop och den blir mer lättsmält. så jag häller i en skvätt:
olivolja
tamari
agavesirap (obs lite! jättesött)
äppelcidervinäger.
Blanda med den varma quinoan så salladen är lite varm. Det är kallt ute nu (och mitt torp blir aldrig riktigt så varmt som en villa eller lägenhet)(fast det är lätt värt det, torpliv är underbart!) och det känns bra med varmare mat.
Njut tillsammans med pumpan. Yam. Det här i olika variationer äter jag ofta. Snabbt gott och underbart.
och så blev det en efterrätt också. chokladbollar rullade i sesamfrö med ingredienserna:
kakao (mycket)
havregryn
ghee (kommer tillbaka till det, med recept, om du inte har koll på detta Guld än)
agavesirap (den ljuvaste sötman på denna jord, efter lönnsirap)
äkta vaniljstång (urskrapad insida)
spirulina (och igen Lite så inte algsmaken tar över)
Mina kakaobönor är slut, annars hade de garanterat varit där i också. Men Elenore hade hittat nu äntligen var man kan beställa i Sverige berättade hon. Hoppas de är Fresh.
Oj! Läggdags. Ska undervisa i yoga imorgon 6.30, och sen igen på kvällen, så borde varit i säng för en stund sen.
Hari Bol!
Anna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar